01 septembrie 2015

Rata pirateriei software pentru PC-uri în România a scăzut semnificativ în ultimii ani, mai ales în urma acțiunilor de combatere a acestui fenomen întreprinse de diverse instituții.Licentierea software rămâne, însă, un subiect de actualitate in contextul în care, conform studiului "The Compliance Gap. BSA Global Software Survey" dat publicităţii în iunie 2014, ponderea angajaţilor care aleg să utilizeze software nelicenţiat scade la 26%, aceasta fiind, totuși, destul de ridicată în acest moment.

BSA informează că amenințările de securitate legate de malaware sunt cele mai importante motive pentru a nu folosi software piratat, mai ales în cadrul companiilor și altor instituții.

Cu toate acestea, un izbitor procent de 62% din software-ul instalat pe computerele din România, în 2013, nu a fost licențiat în mod corespunzător. BSA evidențiază în rapoartele emise nevoia de practici eficiente de gestionare a software-ului, mai ales în mediul de afaceri.

În perioada septembrie 2013 - iunie 2014, IGPR şi BSA au iniţiat o campanie de informare și conștientizare a riscurilor implicate de utilizarea de software piratat sau licențiat necorespunzător, campanie ce a vizat un număr de 53.562 de companii Cu această ocazie, 6.600 dintre companii au primit consultanţă pentru a-şi clarifica întrebările legate de licenţierea software, iar peste 2.600 au completat şi trimis către BSA un raport de audit software.

Există o multitudine de riscuri pe care cei ce utilizează software nelicențiat și le asumă, fie că vorbim de persoane fizice sau despre entități juridice. Dintre cei mai importanți factori de risc implicați de acest lucru, am decis sa discut despre cei mai importanți pe care i-am inclus în două categorii, după cum urmează:


Riscuri legale

Licenţele software intră sub protecţia legii nr.8/1996 actualizată privind protecţia drepturilor de autor. Aceasta definește utilizarea oricărei aplicaţii sau conţinut digital, fără plata drepturilor de autor sau a costurilor de licenţă, ca fiind piraterie.

 ,,Art.139 (6) În sensul prezentei legi, prin mărfuri-pirat se înţelege toate copiile, indiferent de suport, inclusiv copertele, realizate fără consimţământul titularului de drepturi sau al persoanei legal autorizate de acesta şi care sunt executate, direct ori indirect, total sau parţial, de pe un produs purtător de drepturi de autor ori de drepturi conexe sau de pe ambalajele ori copertele acestora.”

Pedeapsa principală în cazul persoanelor juridice o constituie amenda penală, de la 5.000 RON la 600.000 RON, la care se pot adăuga pedepse complementare constând în: dizolvarea firmei,  suspendarea activităţii parţial sau integral pe o perioadă de la 3 luni la 1 an, închiderea unor puncte de lucru pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de la 1 la 3 ani.

Prin urmare, indiferent dacă aveţi o companie mare doar un birou cu câteva calculatoare, recomandat este să vă licențiați corect pentru a evita repercusiuni ulterioare.

Pentru persoanele fizice răspunzătoare (cum ar fi IT manager, administrator, director), este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 4 ani sau amenda penală de până la 30.000 RON.

Mai mult decât atât, legea permite titularului drepturilor încălcate să pretindă persoanelor fizice și juridice implicate într-o situație de piraterie plata unor despăgubiri ce pot ajunge la triplul preţului maxim al licenţei.

Totodată, ar trebui să luați în vedere faptul că legislaţia din România ,,bagă în aceeaşi oală” persoanele care folosesc software piratat şi persoanele care distribuie software piratat. Astfel, dacă vă încadrați în cea de-a doua categorie, săvârșiți o infracţiune şi riscaţi o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau, în cel mai bun caz, o amendă considerabilă. Cu aceeaşi pedeapsă se penalizează realizarea de copii piratat, închirierea acelor copii, transportarea sau expedierea lor peste graniţă, cât şi depozitarea lor în scopul distribuirii ulterioare. În plus, nici o amendă sau pedeapsă privativă de libertate nu vă scutește de obligaţia acoperirii daunelor cauzate titularului dreptului de licenţă. 


Riscuri de securitate

Dacă ne referim la securitatea și disponibilitatea continuă a sistemelor, trebuie conștientizat faptul că doar prin utilizarea de software corect licențiat realizați ambele deziderate.

Numeroase studii, realizate de BSA, IDC sau alte firme terţe, arată că firmele care utilizează software piratat sunt mai vulnerabile atacurilor informatice, întrucât viruşii dau hacker-ilor posibilitatea de a sustrage informaţii de natură financiară şi personală. 

Spre exemplu, dacă  ați utilizat o versiune de trial de 30 de zile pe care ați descărcat-o de pe site-ul dezvoltatorului iar la expirare nu l-ați dezinstalat ci, din contră, l-ați reactivat printr-un crack, nu puteți știi în ce măsură sistemul dumneavoastră este sau nu în siguranță. Acesta deoarece aproape toate crack-urile de Windows sunt recunoscute ca viruşi, troieni sau keyloggere de către un antivirus. Ca urmare, nu ştiţi niciodată dacă, atunci când nu sunteţi atenţi, datele voastre private sunt expediate către un server de prin India sau Filipine.

În același timp, luați în calcul faptul că, în cazul obținerii software-ului din surse neautorizate, utilizatorul nu beneficiază de suport tehnic și upgrade-uri.

Mai mult, conform legislației românești în vigoare, PC-urile descoperite cu software fără licență în cursul unei verificări efectuate de către autoritățile abilitate, sunt pasibile de a fi pot fi ridicate drept mijloace de probă sau în vederea confiscării și distrugerii, ceea ce aduce un mare prejudiciu economic firmei și îi poate bloca activitatea.


Este securizată rețeaua dumneavoastră sau nu?

Pentru verificarea rețelei se poate efectua un audit software foarte simplu evitând astfel orice risc. Pentru asta puteți recurge la un audit al tuturor aplicațiilor instalate pe stațiile de lucru și ulterior monitorizarea instalarilor, update-urilor si a dezinstalarilor de software licentiatiat si nu numai, printr-o soluție de audit software, Software Asset Management (SAM).

Cu scopul informării companiilor asupra riscurilor asumate prin folosirea de software piratat, dar și asupra măsurilor pentru licențierea software corespunzătoare,  BSA și celelalte instituții avizate în susținute de jucători importanți de pe piața software, precum Microsoft, Oracle, etc, au organizat și vor mai organiza diverse campanii și evenimente, iar calendarul acestora îl regăsiți accesând portalul www.softwareculicenta.ro.

Alina Culusi

Tags:

General | Business | Gestionarea afacerii

Adaugă Comentariu

Articole Recente