29 iulie 2015
Articolul își propune să ofere toate informațiile necesare pentru a înțelege capabilitățile cu  care vine noul Windows 10 și motivele care îl recomandă, atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru business, mai ales în contextul în care din 29 iulie versiunea este disponibilă pentru download.
De menționat unul dintre cele mai importante aspecte, și anume faptul că upgrade-ul în cazul versiunii Windows 10, spre deosebire de cele anterioare, este GRATUIT! Dacă dețineți Windows 7 sau 8.x, atunci întruniți singura condiție de eligibilitate impusă de gigantul Microsoft pentru a trece la noul sistem de operare fără alte costuri.
Am ales să enumăr doar câteva dintre cele mai semnificative capabilități pe care eu le consider importante și cu care vine în sprijinul utilizatorilor noua versiune a sistemului de operare.

Upgrade gratuit
Ei bine, da,  este gratuit upgrade-ul  dacă dețineți o licență validă pentru Windows 7 sau 8.x și doar dacă efectuați upgrade-ul în maxim un an. Însă, dacă sistemul dumneavoastră este mai vechi, cum ar fi XP  sau Windows Vista, atunci va fi necesar să achiziționați altă licență, în cazul în care doriți să beneficiați de noua tehnologie.

Îl puteți testa fără riscuri
Având în vedere faptul că upgrade-ul este gratuit, puteți încerca noul sistem de operare și, dacă decideți că nu vă place, puteți să vă întoarceți la vechea dumneavoastră versiune foarte simplu. Tot ceea ce trebuie să faceți este să mergeți la Setări, clic pe  Update & Security , apoi pe Recovery din panoul situat în partea stângă. Selectați de acolo opțiunea de a reveni la vechiul dumneavoastră sistem de operare.  Aveți la dispoziție doar 30 de zile de la upgrade pentru a reveni, ceea ce cred că este un termen mai  mult decât suficient  pentru a decide dacă vă place sau nu.

Meniul Start
Este adevărat că probabil nu este vorba de aceeași grafică la care speră majoritatea utilizatorilor de  Windows 7 și cu care sunt familiarizați, dar este un meniu Start  și funcționează bine. În opinia mea este o combinație  de Windows 7 și 8 și, în ciuda oricăror îndoieli le aveți, vă veți obișnui foarte repede cu el.

Integrarea cu  OneDrive
Mediul de stocare cloud services de la Microsoft  este complet integrat cu Windows 10. Asta înseamnă că informațiile sunt sincronizate pe toate dispozitivele și puteți alege ce informații să stocați, dacă întregul conținut sau doar folderele și fișierele selectate.

Desktop-uri virtuale
În ultimii ani, cei mai moderni dintre utilizatorii de Mac au considerat capabilitatea acestor dispozitive de a comuta mai multe desktopuri ca fiind foarte utilă. Mai nou, acest avantaj este prezent și pe sistemul de operare Windows 10. Ba mai mult, este și incredibil de ușor de folosit, pur și simplu printr-un singur click pe pictograma situată imediat lângă fereastra de search Cortana.

Ferestre multiple pe același desktop
Puteți beneficia acum de avantajul de a avea 4 ferestre deschise și fixate concomitent pe ecran, capabilitate extrem de utilă pentru cei care lucrează de pe monitoare foarte mari. Pur și simplu glisați fereastra unde doriți să o poziționați și rămâne fixată acolo.

Integrare cu telefonul mobil
Windows 10 include o aplicație care vă va permite să utilizați telefonul mobil integrat cu PC-ul și orice servicii Microsoft le folosiți - cum ar fi Office, OneDrive, Cortana și Skype. Veți avea posibilitatea de a vizualiza fotografiile realizate cu aparatul Dvs. Android sau iOS direct pe PC-ul dvs., să  ascultați, de asemenea,  melodiile stocate oriunde prin OneDrive, veți putea  avea acces la conținutul OneNote, să lucrați în Office și așa mai departe. Tot ce trebuie să faceți este să vă instalați aplicațiile necesare.
 
Aplicație Xbox 
Dacă sunteți utilizator de Xbox, o să vă numărați printre fanii capabilității de integrare cu acesta pe care o are inclusă Windows 10. Nu numai că aplicația Xbox pentru Windows 10 vă permite să urmăriți performanțele dumneavoastră și ale prietenilor dumneavoastră, dar  aveți și posibilitatea de a descărca jocuri din consolă și sa jucați de pe PC.

Edge
Edge este un browser mult mai eficient decât Internet Explorer și extrem de rapid. În timp ce mulți oameni preferă să folosească în continuare ceea ce ei cunosc cel mai bine, noul browser de la Microsoft  ar putea reprezenta cea mai bună alternativă pentru a soluționa problemele ocazionate de Chrome și Firefox.

Securitate sporită
Windows 10 moștenește funcția Boot Secure cu care a fost înzestrat Windows 8, o dezvoltă chiar, devenind mult mai sigur.  Spre deosebire de Windows 8, noua versiune mai vine cu 3 capabilități noi, și anume Device Guard (capacitatea de a bloca dispozitivele într-un mod care oferă protecție avansată antimalware), Windows Hello (modalitate de autentificare biometrică) și  Microsoft Passport (acces la informație securizat, doar de pe dispozitivele utilizatorului și doar în baza unor mecanisme de autentificare biometrice).

Noul Command Prompt
Utilizatorii sistemelor de operare Microsoft sunt, probabil, atât de obișnuiți cu aspectul și funcționalitățile vechiului panou command prompt, că ideea unuia nou și îmbunătățit nu li se pare o necesitate. Dar, mai nou, cu  noul Windows 10 puteți redimensiona în mod corespunzător fereastra de comandă și să folosiți comenzile rapide din tastatură pentru a copia și lipi conținut unde doriți.

Acestea sunt funcționalitățile de top pe care eu le-am considerat motive suficient de întemeiate pentru a face upgrade, însă există multe altele pe care aș fi putut să le includ. Fiind gratuit, așa cum am menționat mai sus, puteți chiar dumneavoastră să îl testați, beneficiind de opțiunea de a reveni la sistemul de operare anterior fără dificultate și fără nici un fel de costuri, în cazul în care noul sistem nu vă câștigă încrederea.

Alina Culusi

Tags: , , , ,

IT&C

Adaugă Comentariu

Articole Recente